آیا آمریکا هم شاعران بزرگ و تاثیرگذار در ادبیات جهان داشته؟

آیا آمریکا هم شاعران بزرگ و تاثیرگذار در ادبیات جهان داشته؟

ویتمن به عنوان "شاعر ملی آمریکا" شناخته می‌شود و به خاطر شعر حماسی آزاد خود، به ویژه مجموعه "برگ‌های علف" (۱۸۵۵) مشهور است. او به دلیل استفاده از زبان عامیانه، تصاویر جسورانه و تمرکز بر فردگرایی و تجربه دموکراتیک مورد تحسین قرار گرفته است.
آیا افلاطون درباره ادبیات مرتکب اشتباه شده بود؟ / آیا ادبیات می‌تواند ما را نجات دهد؟
یک پیرمرد بداخلاق که مشت خود را به سمت بچه‌های آتنی نشانه می‌رفت

آیا افلاطون درباره ادبیات مرتکب اشتباه شده بود؟ / آیا ادبیات می‌تواند ما را نجات دهد؟

از دید افلاطون در واقع، هر تقلیدی هر اثر هنری به هر معنایی که باشد تنها می‌تواند یک تعبیر نادرست قلمداد شود، زیرا هرگز نمی‌تواند حقیقت را به طور کامل و دقیق بازآفرینی کند، زیرا همواره حداقل یک قدم با واقعیت فاصله خواهد داشت. افلاطون می‌گوید تمام هنر نوعی جعل هویت یا به اصطلاح امروزی کپی کردن چیزی است. جعل هویت به ما تصور نادرستی از واقعی بودن آن می‌دهد و بنابراین از دید افلاطون این امر با انتشار دروغ به ما باعث فسادمان می‌شود.
ماجرای دختری رشتی که «سایه» برای او شعر سرود

ماجرای دختری رشتی که «سایه» برای او شعر سرود

- استاد گالیا کی بود؟ یه دختر بود -عجب! عجب! یه دختر ارمنی در رشت امشب سایه دل و دماغ دارد. قبراق است و بگو بخند می‌کند. - استاد وقتی این شعرو ساختید در رشت. هم انعکاس داشت؟ أه أه ... جنایت کردم در حق این دختر! بدبخت شد طفلک! تو شهر که راه می‌رفت، مردم تا می‌دیدنش داد می‌زدن دیر است گالیا زود است گالیا! دیوانه شده بود بیچاره!
چرا اروپای بعد از جنگ جهانی اول به داستایفسکی توجه کرد؟

چرا اروپای بعد از جنگ جهانی اول به داستایفسکی توجه کرد؟

«مقالات ناشناختۀ فاطمه سیاح در باب ادبیات تطبیقی» عنوان یکی از نشست‌های نخستین روز از آیین پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی بود که با حضور غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، موسی اسوار، مدیر گروه ادبیات تطبیقی فرهنگستان، آبتین گلکار در کتابخانۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شد.

«آلیس مونرو»؛ برنده جایزه نوبل درگذشت

«آلیس مونرو» که برای بیش از ۶۰ سال، زندگی روزمره را از دریچه داستان کوتاه بررسی می‌کرد، در سن ۹۲ سالگی در خانه انتاریو درگذشت. او بیش از یک دهه از زوال عقل رنج می‌برد.
چرا واژه «ایران» در شاهنامه فردوسی ۱۴۰۰ بار تکرار شده؟!

چرا واژه «ایران» در شاهنامه فردوسی ۱۴۰۰ بار تکرار شده؟!

در جای‌جای شاهنامه کلمه‌ی «ایران» و اشاره به جغرافیای میهن بزرگ ایران، به‌مراتب تکرار شده است. شاید هیچ کتاب ادبیاتی که در ظاهر با ادبیات پیوند دارد، این‌چنین پر از درس و عبرت، اندیشه و فلسفه و فضیلت در سراسر جهان یافت نشود که مانند شاهنامه در گستره‌ی ملی مردم یک سرزمین با فرهنگ ملی خود پیوند یابد و برای همه دوران‌ها به یادگار بماند و درس‌آموز بشود.
حیات ۱۰۰۰ ساله فردوسی
امروز روز بزرگداشت ناجی زبان فارسی است

حیات ۱۰۰۰ ساله فردوسی

بسیاری از پژوهش‌گران تاریخ و ادبیات ایران، فردوسی را ناجی زبان فارسی، احیاگر اساطیر ایرانی و همچنین بازنمایان‌گر شکوه و جلال ایران باستان می‌دانند. او از مهم‌ترین ستون‌های حماسه‌نویسی و قصه‌پردازی جهان است که شانه‌به‌شانه هومر، ویرژیل و ... و بلکه بالاتر از آنان قرار می‌گیرد و شاهنامه‌اش شاید مهم‌ترین اثر تاریخی، حماسی و داستانی جهان باشد.  خبر بد آنکه به‌رغم این‌ها هنوز اطلاعات درست و دقیقی درباره زندگی او وجود ندارد.
حافظ شيرين‌سخن دوش به گرمابه شد!

حافظ شيرين‌سخن دوش به گرمابه شد!

«حافظا، دوش به گرمابه شدم، دوش گرفتم.»؛ گروهی معتقدند این شعر بسیار عارفانه باید کار خود حافظ باشد، گروهی منکر اصالت آن هستند و می‌گویند از این شعر‌های ارتکابی درپیتی است، به دلیل اینکه در هیچ یک از دواوین قدیم و جدید دیده نشده. البته اینکه دلیل نشد، می‌تواند سینه به سینه نقل شده باشد!
صادق هدایت، شهریار را سه بار وادار به خودکشی کرد!
روایت هوشنگ ابتهاج؛

صادق هدایت، شهریار را سه بار وادار به خودکشی کرد!

رابطه شهریار و هدایت چطور بود؟ یه نواری دارم براتون می‌ذارم خیلی نوار جالبیه. یه روز شهریار داشت صحبت می‌کرد. کسرایی ازش پرسید: آقای شهریار، شما با هدایت هم آشنایی داشتین؟ شهریار گفت بله؛ حتی سه بار منو وادار به خودکشی کرد؛ بعد تعریف می‌کنه خیلی جالب تعریف می‌کرد هم نیما و و هم شهریار اصلاً هنر پیشه، بودن، وقتی می‌رفتن در رل یکی اصلاً حیرت‌آور بود. شهریار تعریف می‌کرد که سایه همۀ نوار را تعریف می‌کند! ... ا.
تشریفات سوار بر اسب در حضور شاه چگونه بود؟
ماجرای اسب‌سواری با شاه ایران

تشریفات سوار بر اسب در حضور شاه چگونه بود؟

شاه با مشاهده این وضع گفت: «ایلچی می‌باید برای سواری در میان جمعیتی انبوه، اسب آرام‌تری انتخاب می‌کردی، اما انگار شما اروپایی‌ها اسب‌هایی را دوست دارید که پرجست‌وخیز باشند و برقصند. بیا، می‌گویم اسب آرام‌تری برایت بیاورند» و می‌خواست دستور این کار را بدهد که من گفتم: «خواهش می‌کنم اعلی‌حضرت من مثل آن ملایی‌ام که هیچ کتاب دیگری غیر از کتاب خودش را نمی‌توانست بخواند.» شاه از ته دل قهقهه خنده گفت: «منظورتان را می‌فهمم. شما نمی‌توانید بر زین‌های ما سواری کنید، همان‌طور که ما بر زین‌های شما نمی‌توانیم. من این را قبلاً امتحان کرده‌ام.»
این شعر جعلی است!

این شعر جعلی است!

در فضای مجازی نوشته‌ای به‌نام فریدون مشیری منتشر شده که انجمن مبارزه با جعلیات می‌گوید از این شاعر نیست.
پل آستر درگذشت

پل آستر درگذشت

پل آستر، نویسنده مشهوری که ۳۴ عنوان کتاب در کارنامه دارد و تقریباً بیشترشان به فارسی ترجمه و منتشر شده‌اند، بر اثر ابتلا به سرطان در ۷۷ سالگی از دنیا رفت.
به جای «تراپی» و «فوبیا» چه بگوییم؟

به جای «تراپی» و «فوبیا» چه بگوییم؟

فرهنگستان زبان و ادب فارسی به‌جای واژه‌های تراپیست، تراپی، فوبیا، ریلکسیشن و دپرشن پیشنهاد داده است از واژه‌های درمان‌گر، درمان، هراس، آرَمش و افسردگی استفاده کنیم.
سرگذشت غم انگیز سیاستمدار میانه‌رو و ادیب دانشمند

بازجویی‌هایی که به مرگ رئیس دانشگاه تهران ختم شد

در وقایع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دکتر مصدق، علی اکبر دهخدا دستگیر و مورد بازجویی‌های فراوان قرار گرفت و دچار لطمات فراوان شد. حقوق بازنشستگی دهخدا قطع و از سخنرانی و فعالیت در مجامع عمومی منع شد و هرچند وقت یک بار جهت پاسخ دادن به برخی سوالات به شهربانی احضار می‌شد.
«قشون» از چه زمانی «ارتش» شد؟

«قشون» از چه زمانی «ارتش» شد؟

گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی به‌مناسبت روز ارتش بخشی از کتاب «واژگان نظامی مصوب فرهنگستان ایران» (۱۳۱۴–۱۳۲۰)» از محسن روستایی را به اشتراک گذاشته است.