bato-adv
کد خبر: ۳۲۳۰۲۲
مهدی مطهرنیا در گفت‌وگو با فرارو بررسی کرد

اصولگرایان و ظهور ماکیاولیسم جدید

خارج شدن جناح‌های سیاسی از خردورزی و میانه‌روی جزام اندام‌واره‌های سیاست است. متاسفانه اصولگرایان سال‌ها است که به جای اصول اولیه و ناب خود نوعی رادیکالیسم دینی را در مواجه به نیروهای درونی خود قرار داده است و موجب شده که این نیروهای خام و پرمدعا و بی تجربه در قالب‌های مختلف ظاهر شوند
تاریخ انتشار: ۲۱:۴۹ - ۳۰ تير ۱۳۹۶
فرارو- یک تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: خارج شدن جناح‌های سیاسی از خردورزی و میانه‌روی جذام اندام‌واره‌های سیاست است. متاسفانه اصولگرایان سال‌ها است که به جای اصول اولیه و ناب خود نوعی رادیکالیسم دینی را در مواجه با نیروهای درونی خود قرار داده است و  موجب شده که این نیروهای خام و پرمدعا و بی تجربه در قالب‌های مختلف ظاهر شوند.

اصولگرایان و ظهور ماکیاولیسم جدید

اصولگرایان و ظهور ماکیاولیسم جدیدمهدی مطهرنیا استاد دانشگاه طی گفت‌وگو با فرارو؛ در خصوص حضور امیر تتلو در میان اصولگرایان و حمایت چهرها و رسانه های این جریان از وی گفت: آنچه که در ماجرای اخیر حضور امیر تتلو در مراسم فارس پلاس در کنار چهره‌های اصولگرایی اتفاق افتاد و بعد از آن هم برخی از فعالان این جریان تلاش کردند از این حضور دفاع کنند را باید از دو منظر مورد توجه قرار داد. نخست اینکه اصولگرایان از ارزش‌ها و اصولی صحبت به میان می‌آورند که در واقع به آرمان‌های اساسی و معنادار یک جامعه بدل شده است و به صورت نُرم‌ها و گزاره‌های بسیار قابل احترام مورد توجه قرار گرفته است. 

او ادامه داد: حالا جامعه ای که اصول و ارزش‌های خود را از ایمان الهی می‌گیرد، باید در نظر داشته باشد که این اصول کاملا مقدس هستند و به نوعی پژواک شریعت تلقی می‌شوند. لذا با این توضیح، اصولگرایی دارای معانی، اهداف، اصول سنگین و ثقیلی است که عمل به آنها به عنوان کار صحیح معرفی می‌شود. اگر این دو مسئله را بپذیریم، زمانی که در کنش‌های سیاسی مدعیان اصولگرایی در مفاهیم تولیدی یا بازتولیدی به گونه متفاوتی عمل می کنند نوعی تضاد در جامعه تزریق می کند و این به گزاره‌‎ایی می انجامد تحت عنوان «توجیه وسیله با مشروعیت بخشیدن به هدف» موضوعی که به عقیده بسیاری از اندیشمندان حوزه سیاست، محصول اندیشه‌های ماکیاولی در دو کتاب او به خصوص در کتاب «شهریار» است.

وی تصریح کرد: البته درست است که در این کتاب نیکولا ماکیاولی به صورت علنی به این نکته اشاره نکرده است اما در لابه لای نوشته ها مشخصا تاکید به چنین مسئله ای دارد. با توجه به این مقدمه تقریبا تئوریک این سوال پیش می آید که با توجه به آهنگ‌ها وعکس‌هایی که شخص امیر مقصودلو منتشر کرده است و مواضع سیال وی طی این سال‌ها و آنچه که درباره او نقل می‌شود و همچنین نوع برخورد اصولگرایان در خصوص موارد مشابه در جریان مقابل، که بسیار سخت و شدید بوده است آیا اصولگرایی از اصالت هویت خود تهی شده است؟

این استاد دانشگاه گفت: آیا بخشی از اصولگرایی که این سال‌ها جغرافیایی از رادیکالیسم و تندروی را به نمایش گذاشته است با رویکردی که در قبال تتلو دارد و اصولی که معرفی کرده است و با توجه به همان اصول بسیاری از هنرمندان را طرد و به حاشیه رانده است، می تواند صرفا به ادعای تواب بودن تتلو چنین رفتارهای از حود بروز دهد؟

مطهرنیا تاکید کرد: نکته قابل توجه این است که تتلو در جشن فارس پلاس در ردیف اول نشسته است که این روزها معنا و مفهوم مشخص دارد و از سوی دیگر با کلاهی وارد این مراسم شده است که بر روی آن تاج پادشاهی بریتانیا نقش بسته است. بنابراین مردم سوال می کنند که اگر یک تواب در جریان مقابل اصولگرایی هم با چنین وضعیتی ظاهر شود آیا همین قدر مهربانانه با او رفتار می کنید؟ یا انگ صهیونیستی و غرب زدگی و مبتذل به او زده می‌شود؟ مجموعه همه اینها این شائبه را ایجاد می کند که گویی ماکیاولیسم جدیدی در کشور در حال ظهور و پایه ریزی است که با شکل و فرم دینی در دستور کار جریان اصولگرایی قرار گرفته است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی در خصوص علل وقوع چنین مسائلی در یکی از باسابقه‌ترین جریان‌های سیاسی کشور، گفت: خارج شدن جناح‌های سیاسی از خردورزی و میانه‌روی جذام اندام‌واره‌های سیاست است. متاسفانه اصولگرایان سال‌ها است که به جای اصول اولیه و ناب خود نوعی رادیکالیسم دینی را در مواجه با نیروهای درونی خود قرار داده است و  موجب شده که این نیروهای خام و پرمدعا و بی تجربه در قالب‌های مختلف ظاهر شوند؛ به عنوان مثال مداحان در این دسته قرار می‌گیرند.

او تصریح کرد: آنها سال‌هاست که نه تنها گوی و میدان را از روحانیون دزدیده اند بلکه در عرصه سیاست هم از سیاسیون سبقت گرفته اند. نمونه مشابه این ماجرا در جریان اصلاح طلبی هم اتفاق افتاده است. در این جریان هم یک دوره روزنامه نگاران جایشان با تئوریسین ها تغییر کرد و لطمات دهه 80 را برای آنها به ارمغان آورد. متاسفانه در جریان اصولگرایی این روزها مداحان از جایگاه خود دور شده اند و تبدیل به بازیگران صحنه سیاست شده اند. همین مسئله این جریان سیاسی را از درون دچار پارادوکس می‌کند. زیرا از یک سو امنیت اصولگرایی را از داخل تخریب می کند و از سوی دیگر اصولی که به آن می‌بالیدند، لغزان و آسیب پذیر می‌شود.

وی درباره نتایج ادامه این روند عنوان کرد: اگر این روند ادامه داشته باشد، این خود تخریب‌گری موجب ریزش بیشتر در این جریان سیاسی می‌شود و آنها را دچار شکاف‌های عظیم تر می‌کند. باید در نظر داشت که تفاوتی ندارد که درباره کدام جریان چنین اتفاقی رخ دهد (اصولگرایان یا اصلاح‌طلبان) آنها باید در چارچوب طراحی شده خودشان فعالانه در صحنه حضور داشته باشند تا جامعه را به نشاط سیاسی برسانند. بنابراین آسیب دیدن جریان اصولگرایی نه تنها برای آنها بلکه برای تمامی ملت ایران مشکل ساز خواهد شد و به نوعی ضربه سنگینی به مصالح ملی خواهد زد که زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست. 

مطهرنیا در پایان گفت: البته باید تاکید کنم که این صحبت‌های من به معنی توهین به شخص امیر مقصودلو نیست. ایشان به عنوان یک شهروند باید مورد احترام قرار بگیرند و هیچ کس حق توهین به وی را ندارد اما موضوع این است که وقتی چنین رویدادی رخ می دهد مردم سوال می‌پرسند که چطور می‌شود اساتید موسیقی فاخر ایران به دلیل تفاوت مواضع با اصولگرایان، به حاشیه راندد و مانع از حضورشان شد اما حالا فردی با سبک موسیقی غیرفاخر در ردیف اول جریان اصولگرایی بر صندلی می‌نشیند؟

اکبر
Iran, Islamic Republic of
۰۶:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۱
ان الانسان لیطغی ان را استغنی. انسان اگر احساس کند زور دارد یاغی می شود.و فکر می کند که همیشه حرفش آخرین حرف است.و از همه بهتر می فهمد.
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۱
با تشکر از استاد مطهر نیا که تحلیلی بسیار دقیق و بدور از هرگونه بی احترامی را ارایه کردند، من از لحاظ دینی سوالی برایم پیش آمده و آن اینکه مگر خالکوبی در شریعت اسلام حرام نیست؟ و یک فرد تواب باید تلاش کند در ابتدا آثار خالکوبی را از بین ببرد. یا حداقل آنها رابپوشاند. ای کاش اگر ایشان به مهره اصولگرایان تبدیل شده اند، حداقل با لباس آستین بلند حضور یابند چون خیلی توی ذوق میزند.
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۱
این تحلیل بسیار عالی و اقع گرایانه و دلسوزانه بود
میلاد چراغی
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۱
نخست اینکه ایشان اندیشه های ماکیاول را درک نکرده اند و برخوردی عوامانه در برخورد با عمق تفکرات ماکیاول داشته اند
نکته دوم این که شما به عنوان رسانه باید سطح دانش نظری خود را حوزه سیاست افزایش دهید تا چنین تیترها و مطالب سطحی را که موجب اشاعه سطحی نگری در جامعه میشود منتشر نکنید.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۱
چه ربطی به شما داره؟ تو برو خود را باش.
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۹
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۰
اینکه نظریات اقتصادی کمونیسم را در رنگ و پوشش اسلام در کشور اجرا کردند بدترین ضربه ها را به ایران زده و میزند ملغمه ای از اسلام رادیکال و کمونیسم و ماکیاولیسم میشود اصولگرایی
علی
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۱
یعنی اصولگرایان به این روزافناده اند که که امثال اقای تتلو براشون بت میشه؟
علوی
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۱
آقای مطهری نیا
از شما بعید بود
شما را از دانشگاههای قم میشناسم
اخلاق اسلامی حکم میکند منصف باشیم
حتی نسبت به گنهکار
چه رسد به یک توبه کار
کاش اینگونه بر اخلاق نمیتاختید برای چند کف و سوت حزبی!
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۳۱
همه چیز فدایی صندلیهای قرمز قدرت
مجله فرارو
هم اکنون دیگران میخوانند