bato-adv
کد خبر: ۲۹۴۷۷۵
ماجرای افول جریان نزدیک به آیت‌الله مصباح‌یزدی در میان اصولگرایان

چه شد که "آیت الله" از متن به حاشیه رفت؟!

این روزها کمتر خبری از مرد خبرساز و تئوریسین جریان رادیکال اصولگرا به گوش می‌رسد؛ چهره‌ای که ستاد فرماندهی‌اش را در قم تاسیس کرده است و فرمان‌هایی را از این شهر صادر می‌کند تا در پایتخت اجرا شود اما این روزها کمتر فرمانی از قم صادر می‌شود به نظر می‌رسد مصباح یزدی نسبت به گذشته به حاشیه رانده شده است و دیگر در متن جریان اصولگرایی نیست. مردی که روزی در جریان انتخاب رئیس جمهور نقشی در متن ماجرا داشت، حالا در مناسبات انتخابات ریاست جمهوری سال 96 در حاشیه سپهر سیاست قرار گرفته است و درباره مشورت کردن با او نیز، اما و اگر به میان می‌آید.
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۷ - ۱۶ آبان ۱۳۹۵
فرارو- این روزها کمتر خبری از مرد خبرساز و تئوریسین جریان رادیکال اصولگرا به گوش می‌رسد؛ چهره‌ای که ستاد فرماندهی‌اش در قم است و فرمان‌هایی را از آنجا صادر می‌کند تا در پایتخت اجرا شود اما در سال‌های اخیر کمتر فرمانی از قم صادر می‌شود. به نظر می‌رسد مصباح یزدی دیگر در متن جریان اصولگرایی نیست. مردی که روزی در جریان انتخاب رئیس جمهور نقشی در متن ماجرا داشت، حالا در مناسبات انتخابات ریاست جمهوری سال 96 در حاشیه سپهر سیاست قرار گرفته است و درباره مشورت کردن با او نیز، اما و اگر به میان می‌آید.

چه شد که
به گزارش فرارو، مصباح یزدی و جریان‌های متاثر از او، در دوران اصلاحات فعالانه نسبت به تصمیمات دولت اصلاحات عکس‌العمل نشان می‌دادند؛ بسیاری از اعتراضات قم علیه دولت اصلاحات در این شهر توسط جریان مصباح کلید زده می‌شد. اتفاقاتی که به عقیده برخی از زیر زمین موسسه‌ای وابسته به آیت‌الله مدیریت می‌شد. غرویان از شاگردان پیشین و منتقدان فعلی آیت‌الله درباره همین زیر زمین معروف می‌گوید: «کارهای شدیدا افراطی در آنجا انجام می‌شد؛ مثلا در زیرزمین موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، یک اتاقی بود که اتاق محکمه و اتاق تفتیش عقاید بود...»

چه شد که

با پایان یافتن دولت اصلاحات، و شروع  انتخابات ریاست جمهوری سال 1384 مصباح یزدی از فردی حمایت کرد که در ابتدا به باور بسیاری هیچ شانسی برای رای آوردن نداشت؛ محمود احمدی‌نژاد فرد مورد قبول آیت‌الله مصباح یزدی بود و تا روزهای آخر انتخابات نیز شانسی برای پیروزی نداشت ولی به یکباره بدل به رقیبی جدی شد و انتخابات را به دور دوم کشاند و در دومین دور انتخابات مقابل هاشمی رفسنجانی قرار گرفت و پیروز شد. انتخاباتی که برای بسیاری رقابت میان مصباح‌یزدی و هاشمی رفسنجانی بود و نه رقابت انتخاباتی احمدی‌نژاد و هاشمی رفسنجانی. هر چند که مصباح یزدی به انتخاب محمود احمدی‌نژاد رنگ و رویی دینی و ماورایی هم داد: «خدای‌ متعال‌ را شاکریم‌ که‌ زمینۀ‌ انتخاب‌ چنین‌ شخصیتی‌ برای‌ این‌ دورۀ‌ خاص‌ از انقلاب‌ را فراهم‌ کرد و آیندگان‌ به‌ این‌ نتیجه‌ خواهند رسید که‌ انتخاب‌، مشحون‌ به‌ کرامات‌ و معجزات‌ بود و از این‌ رو توفیق‌ شکر این‌ نعمت‌ را از خداوند خواستاریم‌.»

از سال 1384 تا 92 با پیروزی احمدی‌نژاد، بسیاری از نزدیکان مصباح یزدی به قوه مجریه راه پیدا کردند و در مراکز تصمیم‌گیری کشور صاحب نفوذ شدند. همین موضوع منجر به قدرت گرفتن تشکیلات وی شد و در نهایت سبب شد که تعداد شاگردان و علاقمندان به آیت‌الله در مجلس هشتم و نهم فزونی بگیرد. بنابراین جریان آیت‌الله مصباح یزدی از سال 84 تا 92 به طور همزمان در قوه مجریه قدرت گرفت تا در نهایت توانست تحت عنوان «جبهه پایداری » اعلام حضور کند و فعالیت خود را ادامه دهد.

با پایان یافتن دومین دوره محمود احمدی‌نژاد این جریان به فکر تداوم حضور خود در عرصه قوه مجریه افتاد و برای اینکار در عمل باید به دنبال گزینه جایگزین محمود‌احمدی‌نژاد می‌گشتند و فردی را از میان خود با هدف رای آوری انتخاب می‌کردند.

از متن به حاشیه رفتن آیت الله مصباح یزدی

اولین گزینه آیت‌الله، یکی از وزرای احمدی‌نژاد و از نزدیکان مصباح یزدی بود؛ از همین رو باقری لنکرانی وزیر بهداشت دولت احمدی‌نژاد به سودای ریاست قوه مقننه در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد اما به یکباره،پیش از موعد اعلام بررسی صلاحیت‌ها برای انتخابات ریاست جمهوری از رقابت‌ها انصراف داد و بار دیگر چشم اصولگرایان به قم دوخته شد و این بار آیت‌الله مصباح یزدی از ستاد فرماندهی قم، سعید جلیلی را به عنوان گزینه جایگزین اعلام کرد.

همین توصیه آیت‌الله کافی بود تا بسیاری از اصولگرایان تمام قد از سعید جلیلی حمایت کنند؛ ولی این بار ماجرای انتخابات ریاست جمهوری سال 84 تکرار نشد و در نهایت جلیلی به ریاست جمهوری نرسید و در برابر حسن روحانی، که مورد حمایت هاشمی رفسنجانی بود شکست خورد.

از متن به حاشیه رفتن آیت الله مصباح یزدی

شکست آیت‌الله در برابر گزینه هاشمی در انتخابات 92 آخرین ضربه به این جریان نبود و جبهه پایداری با هدف ترمیم خود به دنبال پیروزی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری رفت و با ارائه لیستی جداگانه بدون حضور نام هاشمی رفسنجانی، به رقابت با ائتلافی به سرلیستی هاشمی رفسنجانی پرداخت؛ پایداری‌ها رقابت‌ها را تا حدی پیش‌بردند که در یک جنگ روانی ائتلاف مجلس خبرگان با حضور هاشمی رفسنجانی و بسیاری دیگر از چهره‌های راست سنتی را لیست انگلیسی نامیدند. در این انتخابات نیز نهایتا مصباح یزدی نتوانست وارد مجلس خبرگان رهبری شود و ضربه دیگری به این جریان وارد شد.

به موازات عدم راهیابی آیت‌الله مصباح یزدی به آخرین دوره مجلس خبرگان، اعضای جبهه پایداری در انتخابات مجلس شورای اسلامی تهران هم شکست خوردند و از راهیابی به مجلس بازماندند و  به اقلیت مجلس تبدیل شدند.

پس از این اتفاقات بود که در عمل نفوذ جبهه پایداری و آیت‌الله مصباح یزدی در سپهر سیاسی ایران رو به افول گرایید و سهم آنها در تاثیر گذاری بر اردوگاه اصولگرایی در انتخابات پیش‌رو به حداقل خود رسید و کار به جایی رسید که مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در اظهار نظری غیرمنتظره گفت: «بنای مشورت با آیت‌الله مصباح یزدی را نداریم.»

هرچند دبیرکل جامعه روحانیت مبارز بعدها به گفته سخنگوی خود واکنش نشان داد و منجر به آن شد که در نهایت مصباحی مقدم کمی از موضع خود عقب بشیند و بگوید: «نقل قول نادرستی از بنده به آقای موحدی کرمانی منتقل شده بود و تاکید دارم برای انتخابات از همه ظرفیت‌ها و شخصیت‌های بنام استفاده می‌شود که از جمله با آیت‌الله مصباح‌یزدی هم مشورت می‌کنیم. اما قرار گفت‌و‌گویی نداشته‌ایم و هیچ‌گاه خود را از شخصیت‌هایی مثل ایشان مستغنی نمی‌بینیم.»

در حالی‌که کمی فضا و تنش‌های میان جامعه روحانیت مبارز و مصباح یزدی ترمیم شد اما اختلافات اصولگرایان و حتی نزدیکان مصباح یزدی بار دیگر سرباز زد و در یک ریزش و پوست‌اندازی ناگهانی روح الله حسینیان، محمود نبویان، کامران باقری لنکرانی، علی اصغر زارعی و زهره طبیب زاده نوری پنج عضو اصلی شورای مرکزی قبلی، به همراه 5 عضو علی البدل شورای مرکزی از مجموعه پایداری کنار رفتند. کنار رفتنی که نشان داد اختلافات در حلقه یاران مصباح یزدی جدی است.

اما صاحب‌نظران دلایل متعددی برای تلاطم موجود در نزدیکان مصباح یزدی بیان می‌کنند. بحران‌هایی که هنوز تمام نشده‌اند و باید منتظر طوفان‌های بعدی آن باشیم.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
ایشان از اول انقلاب هم تو متن نبودند و پس از انقلاب تا زمانی که امتم زنده بودند نه پستی امام به ایشان داد و نه جرات ابراز وجود داشتند بعد از فوت امام یعو ایشان مدعی راه امام شدند و موسسه خود را بنام امام تزیین کردند
ناشناس
-
۱۶:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
دوزود خدا بر آیت الله مصباح. لعنت خدا بر اصلاح طلبان وطن فروش
بختیاری
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
مقام معظم رهبری به آقای مصباح فرمودند صلاح نیست شما وارد مصادیق کاندیداهای ریاست جمهوری شوید لذا ایشان را نهی کردند . اما اساسا قدرت و نفوذ داشتن بسیار شیرین است حتی وقتی پولدار هم باشید مدرسه امام خمینی (ره) علیرغم اینکه خصوصی است ولی ردیف بودجه دارد.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
متاسفانه بزرگترین اشتباه نویسنده محترم این است که اهدف بزرگانی همچون علامه مصباح یزدی را با انگیزه های مادی و پوچ احزاب قدرت طلب مقایسه کرده. از کوزه همان برون تراود که در اوست . " لا استوحشوا فی طریق الهدی من قلته اهله "در راه حق از کمی اهل آن نترسید .
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
ایشان از اول هم در متن نبودند. بلند گوهای اعطایی صدای ایشان را خیلی بلند پخش می کرد.
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
خوب حالا این به قول شما افراطیها برن کنار کیا بیان؟ آمریکاپرستان و اصلاحگرایان روشنفکری که دو دستی مملکتو انقلابو تقدیم کدخدا جونشون میکنن؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
منفی دهندگان به این نظر صددرصد صحیح از طرف کسانی که به طلب آمرزش شهید و افتخارات سپاه و عزاداری محرم منفی میدن اما برای دفاع از اباهه گری کنسرتی و رابطه با اسراییل و دفاع از وهابیهای سعودی مثبت. بیگانگان با واژه های مذهب و غیرت
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
تا نوکران و کاسه لیس های امریکا در داخل کشور هستند و ازادانه هر غلطی بخوان می کنند،وضعیت مردم و نظام خوب نمیشه.اینها تا کشور رو مثل خودشون به ذلت نکشونن و زیر چکمه های اون حنایتکاران قرار ندن،دست بردار نیستند.
خودم هستم
United States
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
خب خدا رو شکر ...
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
ظاهرا اینطور نیست

شاهدش رای به وزرای پیشنهادی:
حامیان دولت(امید و اعتدال) + طیف لاریجانی مجموعا مجموعا 175 رای
و
طیف احمدی نژادیها(پایداریها و مدیران دولت قبل) 100 رای

منطقی باشیم و حق پوشانی نکینم
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
متخصص عوض کردن اصلح
یهو میبینی تو 2 روز 4 تا اصلح عوض میکنه.
حاجی کارش درسته.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
همین ها بودند که هشت سال برای کشور و مردم بحران آفریدند و قهر و طوفان مردم آنها را به زیر افکند و متاسفانه حاضر به عذرخواهی هم نیستند
ناشناس
-
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
ناشناس این آیت الله بحران آفرید یا شما اصلاح طلبان که با ادعای خرافیتان و برپایی فتنه مملکت را به آشوب کشیدید. اگر فتنه 88 را به راه نمی انداختید ایران با عزمت را میدیدید. حالا شما در این سه ساله چکار کردید به غیر از اینکه مملکت را روی آورده های داش محمود فروختید شما ها تا کنون چکار کردید به غیر از خیانت و مملکت فروشی
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
مجلس در راس امور هست و مجلسیان منتخب مردم هم باید به شیوه ای که مردم میخواهند قانون گذاری کنند .
مملکت با هیاهو و جریان سازی قابل اداره نخواهد بود . فقط کشوری قانون مند با مجلسی قانون مند قادر به ادامه حیات در این زمان هست
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
علامه مصباح به کوری چشم دشمنان اسلام و به فرموده ولی فقیه زمان اقیانوسی از علم و دانش هستند
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۷
حالت خوبه؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
احمدی نژاد به این مجموعه معنا داده بود بدون احمدی نژاد اینها هیچ اند و تاوان نامردی به احمدی نژاد را می دهند...
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
تاریخ مصرفش خیلی وقتها تمام شده
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
«خدای‌ متعال‌ را شاکریم‌ که‌ زمینۀ‌ انتخاب‌ چنین‌ شخصیتی‌ برای‌ این‌ دورۀ‌ خاص‌ از انقلاب‌ را فراهم‌ کرد و آیندگان‌ به‌ این‌ نتیجه‌ خواهند رسید که‌ انتخاب‌، مشحون‌ به‌ کرامات‌ و معجزات‌ بود و از این‌ رو توفیق‌ شکر این‌ نعمت‌ را از خداوند خواستاریم‌.»
واقعا مشحون به کرامات و معجزه بود.
سراج
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
سلام - آقاي فرارو - شما ميخواهيد چه چيزي را القا كنيد؟ اينكه مصباح بده، در مقابلش طرفهاي آمريكا خوبند؟ مطمئن باش چيزي عوض نميشه اوني كه آمريكايي است كه خب هستش و اوني كه انقلابي كه با حرف من و تو كه تغيير نمي كنه. بهتره كه وقتتون را تلف نكنيد. بپردازيد به بازار سيب زميني و پياز، بيش تر مي صرفه !
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۶
اول باید بپرسین چه شد که "آیت الله" از "حاشیه" به "متن" رفت؟!
سی و هشت سال از انقلاب میگذره که حداقل بیست سال اولش از ایشون خبری نبود ...
مجله فرارو